Fót Városi Könyvtár hivatalos weboldala

Válogasson kínálatunkból

Közel 60.000 tételből válogathat központi és fiókkönyvtárunk jóvoltából

nyitas
polcokrol
Kolcsonzes2

Kényelmes környezetben böngészhet

Látogasson el hozzánk személyesen

 

 

Könyvtárhasználati szabályzat az átmeneti vészhelyzet időszakában - 2020. június 17-től érvényes:

Központi könyvtár

1. Nyitvatartásunkat a járvány miatt a központi könyvtárban az alábbiak szerint bővítjük:

A 65 év feletti olvasók részére keddtől péntekig 10-12 h közt megnyitjuk a könyvtárat. 12-18 h közt a 65 és 65 alatti (aktív) korosztály látogathatja a könyvtárat. Szombaton a központi könyvtár 13-17 óra közt van nyitva, ezen a napon nem fogad 65 év feletti olvasókat.

2. Könyvtárunkat mind felnőtt, mind gyermek olvasóink maszkban vagy arcpajzsban látogathatják.

3. A bejáratnál és a számítógépeknél elhelyezett kézfertőtlenítőt használnia kell látogatóinknak.

4. Megfázásos tünetekkel a könyvtár nem látogatható.

5. A visszahozott könyveket 5 nap karanténba helyezzük a könyvtárban.

6. Szolgáltatásainkat fokozatosan vezetjük vissza. Az olvasótermek 2020. június 17-től látogathatóak, a polcokról újra lehet könyvet válogatni. Maximum 10 fő tartózkodhat összesen a könyvtárban. A kölcsönzőpultnál maximum 2 fő tartózkodhat a 1,5 méteres védőtávolságot betartva. A gyermekkönyvtárban egyszerre maximum 2 fő vagy egy család válogathat. Belépés a könyvtárba csak akkor lehetséges, ha a kölcsönzőpultnál nem várakozik senki. A többiek kint várakoznak az ajtó előtt a 2 méteres védőtávolságot betartva. A torlódások elkerülése végett kérjük használják továbbra is a kolcsonzesfot@gmail.com e-mail címet időpontkérésre!

7. 2020. június 17-től a polcokról is lehet válogatni, de érdemes online katalógusunk alapján előre kiválasztani a kívánt könyveket és a kért dokumentum raktári jelzetét kijegyzetelni, mely gyorsítja a kölcsönzés folyamatát. A katalógusban lehetőség van szerző neve, cím és tárgyszó alapján is keresni.

www.fotikonyvtar.hu
http://78.131.55.199:88/

8. Időpontkérés: kolcsonzesfot@gmail.com

Visszaigazolt időponttal rendelkező olvasóink elsőbbséget élveznek.

9. A könyvtárat helyben használni, olvasgatni, tanulni, folyóiratolvasót, mesesarkot használni továbbra sem szabad. Csak az online katalógusgép és az informatikai sarok használható helyben.

10. Az informatikai sarkot egyszerre maximum két fő használhatja. Bejelentkezés alapján - maximum egy óra időtartamra lehet bejelentkezni a fotikonyvtar@gmail.com vagy a 06-27-538-250-es telefonszámon. Bejelentkezés nélkül, ha van szabad gép és nincs várakozó, fél óra időtartamban, mely hosszabbítható, ha nincs várakozó/bejelentkező. Ennél hosszabb időre is igénybe vehető, ha nincs várakozó. A billentyűzetet, egeret, számítógépasztalt minden használat előtt és után fertőtleníteni kell.

11. Nyomtatás könyvtáros közreműködésével külső adattároló nélkül (csak e-mailből vagy közvetlen wifin keresztül a nyomtatóra küldve), illetve önállóan – könyvtáros közreműködése nélkül - az informatikai sarokból külső adattárolóról (pl. pen drive) is történhet.

12. Tájékoztató szolgálat elsősorban telefonos/e-mailes bejelentkezéssel vehető igénybe. Személyesen csak akkor, ha nem várakoznak kölcsönzők, könyvvisszahozók.

13. Fénymásolás és szkennelés szolgáltatás van.

14. A fénymásolás, nyomtatás, szkennelés, géphasználat fizetős szolgáltatásunk. Állást keresők számára nem számítunk fel géphasználati díjat.

15. A kint lévő könyvekre további 2 hónap türelmi időt adunk (2020. augusztus 8-ig), mely időszakban nem számítunk fel késedelmi díjat. A 2020. március 17. előtt lejárt könyvek meghosszabbítására nincs lehetőség, az eddig felhalmozódott késedelmi díj tartozást nyilvántartjuk, de a zárvatartási és türelmi időszakban az összeg nem emelkedik.

16. Könyvadományokat egyelőre nem veszünk át.

17. Baba-mama klub az egy év alatti korosztály kiemelt járványügyi veszélyeztetettsége miatt 2020 nyarán nem tartható.

18. Nyári táborainkat megtartjuk.

19. A mosdót szükség esetén használhatják.

Fiókkönyvtár

A Fiókkönyvtárban is érvényesek a fenti szabályok, az alábbi pontokban eltéréssel:

Nyitvatartásunkat a vészhelyzet idejére a fiókkönyvtárban az alábbiak szerint bővítjük:

A 65 év feletti olvasók részére keddtől péntekig 10-12 h közt megnyitjuk a könyvtárat. 12-18 h közt a 65 éves és 65 év alatti korosztály látogathatja a könyvtárat. Szombaton a fiókkönyvtár 9 és 10 h közt, illetve 12 és 13 h közt csak aktív korúakat fogad, a 65 év feletti korosztály 10 és 12 h közt látogathatja a fiókkönyvtárat.

Maximum 6 fő tartózkodhat összesen a fiókkönyvtárban. Egyszerre max. 1 fő vagy egy család tartózkodhat a kölcsönzőpultnál a 2 méteres védőtávolságot betartva. Belépés a könyvtárba csak akkor lehetséges, ha a kölcsönzőpultnál nem várakozik senki. A többiek kint várakoznak az ajtó előtt a 2 méteres védőtávolságot betartva. A torlódások elkerülése érdekében kérjük, foglaljon időpontot a fiokkonyvtar1@gmail.com e-mail címen!

A fiókkönyvtárban a számítógéphasználatra nincs lehetőség, kivétel: online katalógusban válogathatnak az olvasói számítógépen.

Nyomtatás csak könyvtáros közreműködésével külső adattároló nélkül (e-mailből) történhet.

Fénymásolás/szkennelés nincs.

Nyitvatartás

Jelenleg zárva vagyunk.Nyitva leszünk: péntek (2020-07-10) - 12:00 és 18:00 között
103507536_2947249158662344_515918509382362743_o

Fóti Könyvforduló

Önkéntes támogatók, segítők jelentkezését várjuk!

Elindult a Fóti Könyvforduló megvalósítása!

Ez a világszerte és már Magyarország számos településén is létező kezdeményezés arról szól, hogy többnyire lakossági összefogással, közösségi tervezéssel létrehozunk olyan kültéri vagy beltéri „könyvespolcokat”, ahol a lakosság elhelyezheti az otthon feleslegessé vált könyveit és mások azokat ingyen elvihetik, ezáltal felhívva a figyelmet az olvasásra és közösségi hasznosításra.

Egy korábbi Facebook bejegyzés vetette fel a fóti megvalósítás ötletét és az arra adott reakciókon felbuzdulva eldöntöttük,  hogy elindítjuk a megvalósítást.

Számba vettük a lehetséges helyszíneket és átbeszéltük a lehetőségeinket, mind a kivitelezés, mint a finanszírozás tekintetében. Terveink szerint egységes külalakú, idő- és rongálásálló könyvmegállókat telepítünk Fóton.

Hamarosan elindul a munka: tervezzük a könyvszekrényeket és kiválasztjuk a tényleges helyszíneket, beszerezzük az engedélyeket, stb.

A megvalósítást és a működtetést a Fóti Városszépítő Egyesület, Fóti Környezetbarátok Csoport, Fóti Somlyó tó Lakossági Csoport és a Fóti Városi Könyvtár vállalta.

Mivel még nagyon sok feladat vár ránk, várjuk támogatók, megvalósításban részt vevők jelentkezését!

 

Helytörténet kutatás

Egyedülálló helytörténeti gyűjteményünk a központi könyvtárban helyben használható.