Jane Austen :
Lady Susan

Jane Austen Lady Susan című regénye jóval az írónő halála után, 1871-ben jelent meg először nyomtatásban. A kötet részben levélregény, Austen korai írásait tartalmazza. A címadó regény főszereplője, a frissen megözvegyült és kacér Lady Susan vidéki rokonaihoz utazik látogatóba – indoklása szerint némi nyugalomra vágyik. A vidéki pihenés azonban korántsem csendes – Lady Susan a kor szokásainak megfelelően házasság révén igyekszik önmaga és a lánya számára megteremteni az anyagi biztonságot. Férjjelöltként pedig több kérő is szóba jöhet….
A történet érdekessége, hogy a cselekményt a mellékszereplők szemszögéből is bemutatja, így megismerhetjük a gondolataikat, érzéseiket. Szórakoztató, hogy mennyire másként ítélik meg a címszereplőt és cselekedeteit. A főszereplő megítélése finoman szólva is ellentmondásos. Az egyik csoport szerint gyönyörű, rendkívül intelligens és remek társalgó, aki méltó a társaságát kereső férfiak és nők csodálatára. Ezért csakis az irigység lehet az oka a hölgy negatív színben való feltüntetésének. A másik csoport szerint egy önző, ravasz, taktikus, büszke, ledér nő, aki mindenkit kihasznál, becsap, felhasznál a saját céljai érdekében (saját félénk lányát is ideértve) és senki más nem érdekli csak önmaga. Hogy kinek lesz végül igaza? Austen világában minden megtörténhet.
A könyv rámutat a korabeli angliai úri társaság hibáira, álszentségére, illetve jól bemutatja a korabeli nők házasságszerző praktikáit.
A kötet végén Női levelezés címmel több levél is olvasható, amely nincs összefüggésben Lady Susan történetével.
A könyv nem klasszikus Jane Austen regény, ezért az írónő fanatikus rajongóinak nem ajánlott, kivéve, ha nyitottak az újdonságra.

A könyvajánlót készítette: Beregszászi Lili