Király Anikó :
A balatoni sellő

A szerző, Király Anikó gyermekkorában sokat tartózkodott Balatonfüreden. A város egyik utcájában található a Rózsalak nevű villa, ami mellett több alkalommal is elsétált, elképzelve a régi falak közt élő emberek mindennapjait. Ez az épület ihlette kamaszoknak szóló regényét.

A történet 1874 nyarán játszódik Balatonfüreden. Kassay gróf tartozásai miatt az elszegényedett család kénytelen egy időre Budapestről Balatonfüredre költözni. Új otthonuk, a Rózsalak, a nagyszülők hagyatéka, egy régi, de gyönyörű villaépület. A család, de leginkább a legkisebb unoka, Szofi számára nagyon szép, régi emlékeket idéz. A kalandvágyó kislány alig várja, hogy újra felfedezhesse a környéket. Szofi aranyos, életrevaló kislány, aki szívesebben hord kertésznadrágot, mint ruhát, imád csatangolni, fára mászni, felfedezni, barátkozni. Cserfes, szókimondó, örökmozgó. Ahol megjelenik Herceggel, a kutyájával, ott előbb-utóbb nagy kalamajka lesz. Igazi kislány, hatalmas fantáziával, rajztehetséggel és kalandvággyal. Gyorsan barátokat szerez, többek között egy kisfiút, akivel különös kalandokat élnek át, és barátja lesz az író, akit Jókai Mórnak hívnak.

A család Balatonfüredre költözésének az is célja, hogy Aliz, Szofi nővére gazdag férjet találhasson magának az Anna-bálon. Ezzel a lépéssel szeretnék megoldani a család anyagi problémáit. Az „üzlet” nyélbeütése leginkább a balatonfüredi Anna-bálon lehetséges. A bál szépe majd a Balaton Jégszíve nevű, gyönyörű ékszert viselheti. Ám különös események zavarják meg az előkészületeket: feltűnik a balatoni sellő, s különös titkot rejt a ház toronyszobája…

A regény a felnőttek mellett az ifjúság számára is érdekes olvasmány lehet, noha tartalmaz olyan részeket, melyet a fiatalabbak életkorukból fakadóan nem biztos, hogy értenek. Összességében minden korosztály számára ajánlható kedves kis történet a végén egy nagy csavarral.

Az ajánlót készítette: Szabó Lászlóné