A regény első megjelenését 2020-ban nagy várakozás övezte.
La Bestia – „A szörnyeteg” annak a vonatnak a neve, amelynek tetején tömegek utaznak Közép- és Dél-Amerika különböző országaiból az Egyesült Államok felé, egy jobb élet, egy szabadabb világ reményében.
A történet egy megrázó gyilkossággal kezdődik: egy családi rendezvényen rokonok ünnepelnek együtt, de az ünneplésnek családirtás vet véget.  A véletlen szerencsének köszönhetően két ember mégis életben marad: Lydia és 8 éves fia, Luca.
Ettől a naptól fogva sorsuk borzalmas fordulatot vesz, az életük minden pillanatban veszélyben van. Ahhoz, hogy életben maradjanak, el kell menekülniük Mexikóból, hogy az ígéret földjét elérjék és ott biztonságban tudják magukat. Acapulco városából utazva rengeteg megpróbáltatáson mennek keresztül.
Az óriási lelki fájdalom, melyet anya és fia cipel, talán még elszántabbá teszik őket a céljuk elérésében. Nemcsak a lelküket, de a pszichéjüket és a testüket is megviseli a menekülés terhe.
A történet ráébreszti az olvasót, hogy sosem szabad ítélkeznie, rossz bizonyítvány kialakítania azokról az emberekről, akik menekültként kénytelenek boldogulni a világban. Nem tudjuk a miértjét, nem ismerjük az okát, hogy mi késztette a menekülőket hazájuk, szűkebb pátriájuk elhagyására.
Lydia és Luca története megindító, izgalmas regény, egyszerűen nem lehet letenni. Lydia sokat gondolkodik azon, többször visszatérő belső gyötrelem számára a migránslét megtapasztalása.
Az írónő nagyon sok negatív kritikát kapott erre a menekültregényére, ennek ellenére sokunk számára hasznos olvasmány lehet a stilisztikailag jól megírt történet.  Rávilágít arra, hogy a menekültek is emberek és számtalan szörnyűségen mennek keresztül, amíg elérik céljukat vagy az életükkel fizetnek álmaikért.