A katalógus regisztráció nélkül is használható!

Csáki Judit: Imi, ne csináld! Egy nyár Csuja Imrével

Csáki Judit színikritikus interjúkötete több szempontból is érdekes lehet az olvasó számára.
A könyv árnyaltan mutatja be a színészt, hiszen a szerző nem csupán a művésszel készített interjút, hanem több kollégájával, családtagjával, barátjával is. A Csujáról alkotott első benyomás alapján sokan egyfajta „clown-ként” tartjuk számon, azonban a kötetből kiderül, hogy nagyon is tudatosan építette fel a karrierjét: a könnyedebb színdarabok mellett drámai szerepekben is láthatta őt a közönség. Jelenleg az Örkény Színház társulatának tagja. Csáki könyvében arra is törekedett, hogy a színész szemén keresztül láttassa a színházat, annak belső működését – lehetőséget adva az olvasónak arra, hogy valóban bepillantson a kulisszák mögé. A szerző Csuja Imre életét is górcső alá véve elemzi: láthatjuk főhősét színpadi, majd szinkronszínészként, utóbb filmek, sorozatok szereplőiként. Megtudhatjuk, milyen hazai és külföldi lehetőségei voltak, kikkel szeretett együtt játszani, mely személyek hatottak rá, akár negatívan, akár pozitívan, kik a példaképei. Végig kísérhetjük próbafolyamatain, miközben Csuja színes történetekkel szórakoztatja az olvasót.
A színész mellett az oldalakon a hétköznapi ember is helyet kap, sok mindent megtudhatunk Csuja Imréről: a napirendjéről, a tériszonyáról, hobbijáról (szeret kertészkedni), a versek iránti szeretetéről. Megismerhetjük véleményét a színészi munkáról, nehézségeiről, a szakma jövőjéről és a színészképzésről, arról, hogy aktívan szerepet vállal-e a különböző közéleti megmozdulásokban.
A kötet fejezetcímei közül néhány egy-egy idézet Csuja Imre különböző szerepeiből. A könyv hangvétele nagyon közvetlen, minden fejezete egy csapongó beszélgetés. Csáki érzékeny témákat is érint: a színész házasságát Árvay Zsuzsannával, két gyermekük öngyilkosságát, ennek a veszteségnek a feldolgozását és azt, hogy mindez hogyan hatott a lányukkal való kapcsolatukra.

A könyvet azoknak ajánljuk, akik érdeklődnek a színházi világ iránt vagy egyszerűen csak jobban szeretnék megismerni Csuja Imrét.

Szóljon hozzá!