Agatha Christie krimije egy Halloween napi gyerekzsúr előkészületeivel kezdődik, amelyen részt vesz Mrs. Oliver Ariadné is, Hercule Poirot régi barátja. Az egyik kislány, Joyce Reynolds, aki szintén segít díszíteni, hogy elkápráztassa a híres krimi írónőt, eldicsekszik azzal, hogy ő már látott egy igazi gyilkosságot. Miután a kislány rendszeresen sokat hencegett és füllentett, egészen addig senki nem hisz neki, amíg a partyn brutális módon meg nem ölik.
A történtek nagyon megrázzák Mrs. Olivert, ezért Poirothoz fordul segítségért. A nyomozás kezdetén a híres nyomozó is csak a sötétben tapogatózik: pusztán annyit tud, hogy az első gyilkosság korábban történt, amikor még Joyce nem értette meg azt, amit látott. De ki lehetett az áldozat? És lelepleződött-e a gyilkos?
A történet rendkívül izgalmas, fordulatos, megdolgoztatja az Olvasók szürke agy sejtjeit: mindenki gyanús és az áldozatok száma is egyre nő…

A történet erőssége – a cselekményvezetés mellett – a jól megformált mellékszereplők. A helyi jövendőmondó boszorkány, a talpig becsületes nyugdíjas helyi rendőr és pletykás nővére, a zsúr házi gazdája, aki a falu önjelölt vezetője, a két kamaszfiú, akik vadabbnál vadabb elméletetekkel szórakoztatják Poirot, de a szívük a helyén van, Miranda Joyce elvarázsolt barátnője… és persze Mrs. Oliver az írónő.

A történet más fordításban Ellopott gyilkosság címen is megjelent.