Amikor valaki süteményreceptek után kutat az interneten, sokszor kerülnek a szeme elé Limara receptjei. A Limara név olyasvalakit takar, aki nem folyton sütő-főző nagyszülők  mellett nőtt fel.  Édesanyja átlagos háziasszony volt, aki azonban szeretettel főzött családjának. A szerző is sokáig átlagos háziasszonyként tevékenykedett, mígnem édesanyjától ajándékba kapott egy kenyérsütő gépet. Innentől kezdve rabul ejtette a házi kenyerek, házi sütemények, kelt tészták világa. Az interneten keresgélve belebotlott egy kis csapatba, akiket a kenyérsütés szeretete hozott össze. Eleinte tőlük kapott recepteket és jótanácsokat, miközben saját maga is sokat gyakorolt, kísérletezett, hogy minél finomabb kelt tésztát tudjon készíteni. Egy idő után fordult a kocka – már ő segítette tanácsaival a hozzá fordulókat.
Limara 5 évvel ezelőtt indította el blogját, ami nagyon népszerűvé vált az internetes receptkeresők körében. Sokan szeretik receptjeit és sokan kedvet kaptak tőle a házi kenyér sütéséhez. A blog adta inspirációból végül több könyv is született.
A Házipékek alapkönyve c. kötet 8 fejezetből áll. Az első fejezetben a kenyérsütés 12 lépéséről ír részletesen, mindenki számára jól érthetően, nagyon sok év tapasztalattal, gyakorlattal a háta mögött. Ezek a lépések a következők: eszközök előkészítése, alapanyagok kimérése, összekeverés, dagasztás művelete, érlelés, első kelesztés, visszagyúrás, darabolás, mérés, előformázás (gömbölyítés), pihentetés, végső formázás, utókelesztés, sütés, hűtés, tárolás.
A következő fejezet elején a kovászos kenyérhez szükséges öregtészta készítésének fortélyait magyarázza el, majd a kenyérféleségek elkészítésének módjait taglalja. Ezután különböző kalács és fánkreceptek következnek, majd a kiflik sokszínűségét mutatja be. Könyve utolsó részében az édességek, sós sütemények, blundel tészta, perecek és pogácsák készítésének módját ismerteti. A süteményekről színes fotókat láthatunk, az elkészítés lépéseit fekete-fehér fotókkal illusztrálta.
Limara nagy szeretettel készíti kelt tésztáit, számára az étel a törődést, az otthon melegét és a gondoskodást jelenti családja és barátai számára. Örömmel osztja meg hosszú idő alatt megszerzett tudását és tapasztalatait a témában kevésbé jártas érdeklődőkkel.
Ez a szakácskönyv nagyon jól használható, érthető magyarázatokkal ellátott alapkönyv a kovászos kenyér sütéséhez és az öregtészta elkészítéséhez. Ezen kívül sok olyan recept részletes leírását tartalmazza, melyeket mindennapjaink során már megismerhettünk.

Első pillantásra nagyon megörültem a könyvnek és kedvet kaptam ahhoz, hogy kipróbáljam a benne olvasható recepteket. Belelapozva láttam, hogy azok számára is érthetően magyarázza el a bemutatásra került kenyerek és péksütemények elkészítésének lépéseit, akik kezdők a témában vagy kevés tapasztalattal és bátorsággal rendelkeznek ahhoz, hogy hozzá merjenek kezdeni egy ilyen bonyolultnak látszó művelethez. Másrészt a legegyszerűbb, számomra ismerős sütemények leírásai is helyet kaptak benne, szintén részletes útmutatással.

 

„Mindmáig semmihez sem fogható élmény, ahogy a tészta életre kel a kezem alatt. Szerintem a kelt tésztának lelke van, csak szeretettel szabad foglalkozni vele, és ezt ő meghálálja.”

(Tóthné Libor Mária)