A katalógus regisztráció nélkül is használható!

Tom Felton: Túl a varázslaton. Egy mardekáros vallomásai

A „seprűnyeles rohadék” – némi „rajongói” befolyás hatására így definiálta magát Tom Felton, aki a Harry Potter-szériában Draco Malfoy figuráját személyesítette meg. A hirtelenszőke kisfiú, kinek hajszínére némi hajfesték is rásegített, a főhős, Harry Potter ellenfele, a Mardekár-ház oszlopos tagja, szája sarkában az örökös, lesajnáló mosoly – Harry barátainak szemében ő az 1. számú nemkívánatos személy.

Felton kereken egy évtizeden át élt Dracoként, amit saját bevallása szerint hol jó, hol rosszul élt meg. Életrajzi könyve épp ezért el is tér egy hagyományos önéletírástól – csak a könyv első harmada követ kronológiai sorrendet, utána belép a Harry Potter filmek világa és a szubjektív megközelítés. Felton a filmforgatással eltöltött éveket az egyes szereplőkhöz fűződő viszonyán keresztül mutatja be, színes történetekkel szórakoztatva olvasóit. Kiderül, hogy a valóság itt sem tükrözi a karakterek filmbéli viszonyát, hiszen a Hermionét játszó Emma Watson (aki a könyv előszavát is jegyzi) bizalmas barátságot ápol Feltonnal, ahogy Weasley-ikreket játszó színészek és Neville Longbottom (Matthew Lewis) is.
Felton könyve a kulisszák mögé is bepillantást enged – kiderül, hogy Hagrid egy méretarányosan kisebbített gumi Tomot cipelt a karján a Csikócsőr okozta sérülést követően és Dumbledore professzor is csak a filmben volt szigorú a kis Dracoval – a forgatási szünetben együtt dohányoztak a csillagvizsgáló torony alatt.
Felton azt sem rejti véka alá, hogy milyen nehézségei voltak a filmsorozat befejezését követően – alkohol és drogproblémákkal küzdött, végül rehabilitációs intézetbe került. A könyv megírásakor Londonban élt és a West End-en játszott – túl a mágia világán.
A kötetet elsősorban a Potter-világ rajongóinak ajánljuk elolvasásra.

Szóljon hozzá!